O fundacji

Fundacja zajmuje się propagowaniem edukacji ekologicznej wśród dzieci i młodzieży z regionu Kołobrzeskiego. Naszym jednych z głównych celów statusowych jest ochrona środowiska i dbanie o pszczoły. Organizujemy także w szkołach i przedszkolach dzień pszczółki Mai (pod tytułem: Porozmawiajmy o pszczołach bo pszczoły są dla nas najważniejsze), który cieszy się wielkim zainteresowaniem. Obecnie prowadzimy także pilotażowy program „Wspieramy ekologię w Kołobrzegu” którego celem jest wpierania przedsiębiorstw z regionu Kołobrzeskiego, które inwestują w ekologię i dbają o środowisko. Temat pszczół przez wiele osób zapomniany jest dla nas bardzo ważny, ponieważ każdego dnia korzystamy z ich dobrodziejstwa nie kiedy nawet o tym nie wiedząc. Fundacja wpiera także inicjatywy kulturalne w Kołobrzegu.

Czy wiesz, że...

matka pszczela składa dziennie 300–3000 jajeczek (poza okresem zimowym), w ciągu roku ok. 130 000, w ciągu swojego życia ok. 500 000;

Czy wiesz, że...

rocznie pszczelarz może przeciętnie pozyskać od jednej rodziny ok. 8–10 kg miodu i ok. 1 kg wosku;

Czy wiesz, że...

zasięg lotu zbieraczek nie jest jednakowy. U pszczoły afrykańskiej to 500 m, a u naszych pszczół północnych i włoskich – około 3 km. Najdalej od ula odlatują pszczoły ukraińskie – do 13 km.

Spróbuj naszych miodów

Pszczelarstwo

Rzemiosło (pierwotnie rolnicze) zajmujące się hodowlą pszczół, wywodzące się od bartnictwa. Odmiennym pojęciem jest pszczelnictwo, czyli nauka o pszczelarstwie.
Pszczoły utrzymywane są w ulach. Zbiór uli nazywany jest pasieką. W zależności od stosowanej gospodarki pasiecznej rozróżnia się pasieki stacjonarne i pasieki wędrowne. Pasieki wędrowne są przewożone w okresie wiosennym i letnim w miejsca zbierania pożytku i są jednym z podstawowych sposobów zapylania dużych upraw takich roślin jak rzepak czy gryka. Produkują miód także ze spadzi (iglastej, liściastej).