You are currently viewing Dlaczego pszczoły bzyczą?

Dlaczego pszczoły bzyczą?

Błyskawiczne poruszanie skrzydeł przez pszczoły powoduje, że ludzki słuch rejestruje bzyczenie. Im większe są skrzydła pszczoły, tym niższa częstotliwość bzyczenia. W rzeczywistości pszczoły wydają dużo więcej dźwięków niż tylko bzyczących. Profesjonalni pszczelarze mogą rozpoznać humor swoich pszczół, podczas wsłuchiwania się w dźwięki które wydają, np. gdy są głodne i zdenerwowane, to wydają dźwięki o wyższym natężeniu.
Rodzina pszczela używa różnych brzmień również do komunikowania się między sobą. Dźwięki np. robotnic różnią się między sobą w zależności od pracy, jaką wykonują. Inaczej również rozbrzmiewają matki, a jeszcze inaczej trutnie.

Bzyczący dźwięk jaki łatwo możemy usłyszeć nie istnieje jednak jedynie na pokaz. Dzięki czemuś tak skromnemu jak w naszej perspektywie bzyczenie, pszczoły mogą skuteczniej zapylać kwiaty, dzięki czemu ich praca jest dużo bardziej efektywna. Pyłek jaki rozpylają nasze ulubione, bardzo pożyteczne owady dzięki wibracjom łatwiej rozpyla się i zapyla kwiaty.

Morał z tego taki, że kiedy słyszymy dźwięki, które dla nas mogą być nawet denerwujące, tak naprawdę mamy do czynienia z bardzo użyteczną rzeczą.