Pszczoły – Co im szkodzi?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print

Jak wszyscy dobrze wiemy pszczoły dają nam miód, który ma wysoką wartość odżywczą, posiada świetne walory smakowe, oraz właściwości lecznicze. Dają nam także pył kwiatowy, kit pszczeli, mleczko oraz wosk, z którego można wytwarzać wspaniale pachnące świece. Bez nich również nasze ogrody nie mogłyby być tak kolorowe, jak są obecnie. To jednak nie koniec korzyści, które czerpiemy z pracowitości tych owadów, zapylają one również dużą część roślin, które zjadamy. Bez pszczół światowa produkcja żywności załamałaby się, a nasza planeta zamieniłaby się w pustynię.

Jednak szkodliwa działalność człowieka zagraża naszym bzyczącym przyjaciołom. Zawarte w większości środków ochrony roślin pestycydy oraz najgroźniejsze z nich – neonikotynoidy powodują u nich zatrucia mogące prowadzić do śmierci. Wirusy i pasożyty również są dużym zagrożeniem dla pszczół, atakują one przeważnie osłabione rodziny, które są trzymane w złych warunkach, gdzie nie mają wiele pożywienia. Populacja pszczół w pasiekach może się drastycznie zmniejszać podczas zimy przez zmiany klimatyczne. Podczas ciepłych zim pszczoły budzą się przedwcześnie i zużywają cenną energię, co może prowadzić do ich śmierci. Jest jeszcze jeden problem związany z ciepłymi zimami dotykający bezpośrednio wszystkich konsumentów miodu – rośliny kwitną przedwcześnie, a ich kwiaty obumierają przez nocne przymrozki.

Każdy z nas może pomóc pszczołom przez wybieranie do swoich ogrodów lub działek roślin miododajnych zamiast wnoszących o wiele mniej do środowiska popularnych roślin iglastych np. krzewów tui. Pszczoły dzięki temu będą wytwarzały więcej miodu, a my będziemy mieli bardziej zróżnicowaną florę wokół nas. Takie rośliny można hodować również np. na balkonach, jeśli mieszkamy w bloku i nie mamy swojej działki. Sytuacja pszczół byłaby o wiele lepsza, gdyby wszyscy o tym wiedzieli, dlatego rozpowszechnianie wiedzy o tych niezwykle przyjaznych dla nas owadach także może pomóc. Więcej świadomych tego ludzi wywierałoby większą presję na naszych rządzących, którzy wprowadziliby większe ograniczenia w stosowaniu chemii zawierającej wspomniane wcześniej pestycydy, które w największym stopniu zabijają pszczoły.

Ratujmy więc pszczoły dla nas i dla przyszłych pokoleń, bo bez nich nasza planeta przestanie być tak przyjazna do życia, a ceny jedzenia osiągną astronomiczne wartości.